Oferta
Odpady Glicerynowe
Bardzo szybko rozwijająca się i rosnąca produckja biopaliw na świecie/Europie oparta o surowce niespożywcze niesie za sobą konieczność zagospodarowania produktów ubocznych tego procesu, co może w znaczący sposób przyczynić się do obniżenia cen paliwa.
Jednym ze głównych produktów ubocznych powstających w trakcie produkcji biopaliwa z tłuszczów roślinnych i zwierzęcych jest faza glicerynowa.
Zagospodarowanie odpadów glicerynowych tzw. fazy glicerynowej powstającej przy produkcji biodiesla z olejów roślinnych i tłuszczów zwierzęcych na biodiesel (FAMA – estry metylowe wyższych kwasów tłuszczowych) pozwala na całkowite wykorzystanie surowca i uzyskanie dodatkowych ilości biodiesla z fazy glicerynowej o wartości opałowej 46,2 MJ/ kg i nawozu mineralno – organicznego.
Produkty te czynią produkcję biodiesla ekologicznie bezpieczną, bezodpadową i ekonomicznie atrakcyjną.
Oferta skierowana jest do producentów biodiesla, którzy w przypadku stosowania metody ‘BIOTEN” zagospodarowują odpady glicerynowe i zyskują dodatkowe ilości biodiesla, tj. ok.40% i nawóz mineralno – organiczny zaw.39%wag.K20
Zmiany w polskim prawodawstwie umożliwiają wytwarzanie przez zespoły rolnicze biopaliw ciekłych na własny potrzeby.
Oferta dotyczy także wytwórców odpadu w postaci oleju posmażalnianego (firmy: fast food, restauracje, piekarnie).
Wytwórcy tych odpadów dzięki kompleksowej ofercie odbioru, transportu i ich przerobu przyczynią się do poprawy stanu i ochrony środowiska.
Przedsiębiorstwo przekazując odpad będący ubocznym efektem działalności firmy, do bezodpadowego przerobu wpływa na zrównoważony rozwój w gospodarowaniu zasobami naturalnymi, przeciwdziałając zanieczyszczeniom środowiska.
Olej rzepakowy surowy
Firma Bioten jest również importerem CDRO . Jest on wykorzystywany do produkcji biokomponentów dodawanych do biopaliw .
Poniżej znajduje się specyfikacja oferowanego oleju:
Wymagania jakościowe dla oleju rzepakowego
Quality requirements for rap oil
Parametry |
Jednostka miary |
Wartość |
Metoda oznaczenia |
Parameters |
Unit |
Value |
Test method |
Fosfor |
ppm |
30 max |
PN ISO 10540-1 |
Phosphorus |
mg/kg |
30 max |
|
Liczba kwasowa |
mg KOH/g |
1 max |
PN-EN ISO 66 0:2010 |
Acid value…… |
mgKOH/g |
1 max |
|
Zawartość wolnych kwasów tłuszczowych |
% |
0,5 max |
PN-EN ISO 660:2010 |
The content of free fatty acids |
% |
0,5 max |
|
Zawartość zanieczyszczeń |
% |
0,2 max |
PN-EN ISO 663:2009 |
Total contamination |
% |
0,2 max |
|
Liczba nadtlenkowa |
mEq O2/kg |
4 |
PN-EN ISO 3960:2010 |
Peroxide value |
mEqO2/kg |
4 |
|
Zawartość substancji niezmydlających się |
% |
1 max |
PN-EN ISO 3596:2002 |
The content of substances unsaponifiables |
% |
1 max |
|
Liczba jodowa |
g jodu/100g |
120 max |
PN-EN ISO 3961:2011 |
Iodine value |
g jodu/100g |
120 max |
|
Zawartość wody |
% |
0,2 max |
PN-EN ISO 3657:2004 |
Water content |
% |
0,2 max |
|